Przedstawiamy najbardziej zaawansowane szkolenie z tzw. zielonej kuchni, czyli z technik żywienia się darami lasu oraz tym co sami znajdziemy, złowimy, upolujemy.
Nasze szkolenie w nazwie ma „realne”. Dlaczego? Bo to jest pierwsze szkolenie tego typu w Polsce. Skupimy się na realnych aspektach zdobywania pożywienia w klimacie umiarkowanym. Czym się żywić w survivalu awaryjnym? Co da nam jakiekolwiek kalorie a co należy odpuścić?
Prawdziwa kuchnia survivalowa- szkolenie praktyczne.
Nie skupiamy się tylko na zieleninie. Oprócz ziół i wywarów na szkoleniu pojawi się też żywność pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście kłusownictwo nie w chodzi w grę. W Polsce jest to zabronione, niemniej należy umieć zbudować pułapkę i wiedzieć jak ona działa. Szkolenie zostanie podzielone na trzy etapy: wykłady, trening oraz test.
Wykład: optymalnego żywienia pod kątem twardego survivalu
- Historia żywienia człowieka na tle innych ssaków.
- Krótki rys fizjonomii i anatomii trawienia i przyswajania składników odżywczych przez człowieka.
- Szybki przegląd strategii żywieniowych ludów pierwotnych ze szczególnym zwróceniem uwagi na wojowników i myśliwych.
- Szybki przegląd współczesnych strategii żywieniowych
- Dostarczenie sobie w najbardziej optymalny sposób wszystkich substancji niezbędnych do przeżycia, zachowania dobrej kondycji psychofizycznej pozwalającej skutecznie się bronić i walczyć oraz regenerować.
- ze składników dostępnych na miejscu
- ze składników przygotowanych wcześniej
- możliwości przygotowania swojego zdrowia w sposób możliwie optymalny dla zapewnienia sobie jak najlepszej odporności w czasie bytowania o charakterze zbieracko-łowieckim
- składniki odżywcze pochodzenia zwierzęcego
- składniki odżywcze pochodzenia roślinnego
Zajęcia praktyczne (trenning)
- Zagadnienia związana z biciem zwierzyny
- Skórowanie, rozbiór tuszy
- Podział spożywczy tuszy pod kątem zakonserwowania, użyteczności dla konkretnych osób np. ranni. Podział najbardziej optymalny dla grupy osób grubego zwierza pod kątem zachowania pełnego zdrowia.
- Zbieractwo roślin: las, łąka, pole.
- Możliwa użyteczność roślin: kalorie, substancje lecznicze, przyprawy, trucizny, substancje antyodzywcze
- Polowanie: tropienia i zabijanie zwierzyny
- Jedzenie bezkręgowców w tym owadów i pierścienic.
- Możliwości zakonserwowania kalorii pochodzenia naturalnego w sposób najbardziej optymalny: możliwie wysoka trwałość, możliwie wysoka kaloryczność, możliwie niska masa, możliwie wysoka odżywczość, możliwie wysoka odżywczość przy zachowaniu pełni zdrowia pozwalającego wykonywać trudne manewry psychofizyczne.
- Wpływa poszczególnych składników pokarmowych pochodzenia naturalnego na funkcje mięśniowo-szkieletowe (duża siła, sprawności) oraz funkcje mózgowe (duże możliwości koncentracji i podejmowania skomplikowanych decyzji).
- Omówienie i wykonania podstawowych metod konserwacji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wykonanie podstawowych posiłków surwiwalowych, trwałych, lekkich batonów wysokoenergetycznych.
- Leczenie i opatrywanie ran za pomocą składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Rola snu w zakresie dobrego odżywienia i kondycji psychofizycznej
Zagadnienia żywienia w przypadku braku możliwości obróbki termicznej (brak możliwości rozpalenia ogniska).
Plan szkolenia:
Szkolenie trwa od soboty godz.10.00 do Niedziela godz.17.00 na prywatnym terenie szkoleniowym firmy Survivaltech.
Wyżywienie na czas trwania szkolenia zapewnia Survivaltech (w formie survivalowej) i tylko takie żywienie jest dopuszczalne. Jest to niezbędny element aby zrozumieć idee zdobywania wartościowej żywności oraz żeby naprawdę na samym sobie zobaczyć jaka żywność ile daje kalorii i jak jest przyswajalna. Uczestnicy spędzą noc pod gołym niebem we własnoręcznie przygotowanych schronieniach.
Szkolenie Jest nastawione na nauczanie zdobywania i przyrządzania żywności w warunkach survivalowych i to jest głównym scenariuszem całego kursu. Aspekty dodatkowe jak nocleg w warunkach survivalowych oraz rozpalanie ognia itp. elementy survivalowe wynikające z potrzeb biwakowych nie wchodzą w plan szkolenia.
Po szkoleniu i pozytywnym zaliczeniu testu, uczestnicy zdobędą certyfikat potwierdzający zdobyte umiejętności.
Szkolenie jest organizowane pod patronatem International Outdoor Federation.
Niezbędne do prowadzenie zajęć półprodukty oraz produkty pochodzenia zwierzęcego zostaną dostarczone z przebadanych farm zwierzęcych i spełniają wszelkie normy polskie oraz europejskie.
Miejsce szkolenia | Cena szkolenia |
Biskupice koło Częstochowy | 649 zł / osoba |