Szkolenie „Realna Kuchnia Survivalowa”

Przedstawiamy najbardziej zaawansowane szkolenie z tzw. zielonej kuchni, czyli z technik żywienia się darami lasu oraz tym co sami znajdziemy, złowimy, upolujemy.

Nasze szkolenie w nazwie ma „realne”. Dlaczego? Bo to jest pierwsze szkolenie tego typu w Polsce. Skupimy się na realnych aspektach zdobywania pożywienia w klimacie umiarkowanym. Czym się żywić w survivalu awaryjnym? Co da nam jakiekolwiek kalorie a co należy odpuścić?

Prawdziwa kuchnia survivalowa- szkolenie praktyczne.

Nie skupiamy się tylko na zieleninie. Oprócz ziół i wywarów na szkoleniu pojawi się też żywność pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście kłusownictwo nie w chodzi w grę. W Polsce jest to zabronione, niemniej należy umieć zbudować pułapkę i wiedzieć jak ona działa. Szkolenie zostanie podzielone na trzy etapy: wykłady, trening oraz test.

Wykład: optymalnego żywienia pod kątem twardego survivalu

  • Historia żywienia człowieka na tle innych ssaków.
  • Krótki rys fizjonomii i anatomii trawienia i przyswajania składników odżywczych przez człowieka.
  • Szybki przegląd strategii żywieniowych ludów pierwotnych ze szczególnym zwróceniem uwagi na wojowników i myśliwych.
  • Szybki przegląd współczesnych strategii żywieniowych
  • Dostarczenie sobie w najbardziej optymalny sposób wszystkich substancji niezbędnych do przeżycia, zachowania dobrej kondycji psychofizycznej pozwalającej skutecznie się bronić i walczyć oraz regenerować.
    • ze składników dostępnych na miejscu
    • ze składników przygotowanych wcześniej
  • możliwości przygotowania swojego zdrowia w sposób możliwie optymalny dla zapewnienia sobie jak najlepszej odporności w czasie bytowania o charakterze zbieracko-łowieckim
  • składniki odżywcze pochodzenia zwierzęcego
  • składniki odżywcze pochodzenia roślinnego

Zajęcia praktyczne (trenning)

  • Zagadnienia związana z biciem zwierzyny
  • Skórowanie, rozbiór tuszy
  • Podział spożywczy tuszy pod kątem zakonserwowania, użyteczności dla konkretnych osób np. ranni. Podział najbardziej optymalny dla grupy osób grubego zwierza pod kątem zachowania pełnego zdrowia.
  • Zbieractwo roślin: las, łąka, pole.
  • Możliwa użyteczność roślin: kalorie, substancje lecznicze, przyprawy, trucizny, substancje antyodzywcze
  • Polowanie: tropienia i zabijanie zwierzyny
  • Jedzenie bezkręgowców w tym owadów i pierścienic.
  • Możliwości zakonserwowania kalorii pochodzenia naturalnego w sposób najbardziej optymalny: możliwie wysoka trwałość, możliwie wysoka kaloryczność, możliwie niska masa, możliwie wysoka odżywczość, możliwie wysoka odżywczość przy zachowaniu pełni zdrowia pozwalającego wykonywać trudne manewry psychofizyczne.
  • Wpływa poszczególnych składników pokarmowych pochodzenia naturalnego na funkcje mięśniowo-szkieletowe (duża siła, sprawności) oraz funkcje mózgowe (duże możliwości koncentracji i podejmowania skomplikowanych decyzji).
  • Omówienie i wykonania podstawowych metod konserwacji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Wykonanie podstawowych posiłków surwiwalowych, trwałych, lekkich batonów wysokoenergetycznych.
  • Leczenie i opatrywanie ran za pomocą składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • Rola snu w zakresie dobrego odżywienia i kondycji psychofizycznej

Zagadnienia żywienia w przypadku braku możliwości obróbki termicznej (brak możliwości rozpalenia ogniska).

Plan szkolenia:

Szkolenie trwa od soboty godz.10.00 do Niedziela godz.17.00 na prywatnym terenie szkoleniowym firmy Survivaltech.

Wyżywienie na czas trwania szkolenia zapewnia Survivaltech (w formie survivalowej) i tylko takie żywienie jest dopuszczalne. Jest to niezbędny element aby zrozumieć idee zdobywania wartościowej żywności oraz żeby naprawdę na samym sobie zobaczyć jaka żywność ile daje kalorii i jak jest przyswajalna. Uczestnicy spędzą noc pod gołym niebem we własnoręcznie przygotowanych schronieniach.

Szkolenie Jest nastawione na nauczanie zdobywania i przyrządzania żywności w warunkach survivalowych i to jest głównym scenariuszem całego kursu. Aspekty dodatkowe jak nocleg w warunkach survivalowych oraz rozpalanie ognia itp. elementy survivalowe wynikające z potrzeb biwakowych nie wchodzą w plan szkolenia.

Po szkoleniu i pozytywnym zaliczeniu testu, uczestnicy zdobędą certyfikat potwierdzający zdobyte umiejętności.

Szkolenie jest organizowane pod patronatem International Outdoor Federation.

Niezbędne do prowadzenie zajęć półprodukty oraz produkty pochodzenia zwierzęcego zostaną dostarczone z przebadanych farm zwierzęcych i spełniają wszelkie normy polskie oraz europejskie.

Miejsce szkolenia Cena szkolenia
Biskupice koło Częstochowy 649 zł / osoba